Rotsen en rijstvelden
Door: Nick & Anouk
Blijf op de hoogte en volg Nick & Anouk
07 Mei 2012 | Vietnam, Hanoi
Toen we terugkwamen bij de boot stond een heerlijke lunch op ons te wachten. Daarna zijn we naar Monkey Island gevaren waar we van het tropische uitzicht genoten met een Hanoi biertje. Na een tijdje kwamen de eerste apen tevoorschijn. Om deze heerlijke boottrip af te sluiten nam de Australische manager ons mee naar zijn club. Hier genoten we wederom van een koud biertje, maar ditmaal met het uitzicht van de zonsondergang! 's Avonds met z'n allen gegeten bij een straatrestaurantje en de dag afgesloten met een drankje.
De volgende dag zijn we weer terug gegaan naar Hanoi. Dit was de eerste keer tijdens onze reis dat we weer op een plek terug kwamen. Deze keer hoefden we dus niet te wennen aan de nieuwe omgeving en voelde het zelfs een beetje als 'thuiskomen'.
In de middag wat rondgelopen door de stad en op aanraden van het hotel rijstijsje genuttigd in een vreetschuur met alleen maar locals. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar het heeft wel iets en het was het beste ijs van Hanoi! Daarna heeft Nick op straat nog gebadmintond met Vietnamese jongens! Op de stoep, direct aan de drukke wegen van Hanoi, waren allemaal netten opgehangen. Van schoolkinderen tot de Vietnamese oudjes speelde hier badminton. 's Avonds lekker gegeten op een dakterras met uitzicht op het meer en op een van de drukste kruispunten van Hanoi!
Ook de volgende dag zijn we de stad in getrokken. De afgelopen dagen is het werkelijk bloedheet in Hanoi met temperaturen rond de 40 graden! Alles dus rustig aan doen en de zon zoveel mogelijk vermijden. Anouk waande zich vandaag als een echte Vietnamees; compleet met paraplu tegen de zon! Een aantal drink- en schaduwpauzes later kwamen we aan bij het History Museum. Wat maakte ze vroeger mooie spullen! En natuurlijk werd hier ook aandacht besteed aan de vele oorlogen die het land geteisterd hebben met de Mongolen, Chinezen en Fransen.
's Avonds werden we naar het treinstation gebracht, om hier op de nachttrein naar Sapa te stappen. Mooie trein en de bedden waren comfortabel. Elke 'kamer' had vier bedden en wij deelde onze kamer zodoende met twee gepensioneerde Australiers. Gezellig gekletst en daarna lekker gaan slapen, de trein kwam namelijk al voor 6uur 's ochtends aan. Na aankomst werden we nog circa een uur de bergen in gereden met een bus om vervolgens bij het hotel aan te komen. Alles was supergoed geregeld. Bij aankomst hadden we gelijk ontbijtbuffet en konden we ons in een kamer opfrissen! Om 9.30 uur werden we door onze gids opgehaald voor de trekking.
Sapa ligt in de bergen en in de omgeving wonen veel verschillende etnische stammen. Onze gids kwam zelf ook uit een van deze stammen (Black H'mong) en was nog maar 17 jaar oud. Ze sprak erg goed engels, geleerd van de toeristen, net als de vele vrouwtjes die met ons mee wandelde in de hoop dat we iets zouden kopen. Armoede dwingt deze stammen te leven van rijstvelden en toerisme. Dit heeft als (logisch) gevolg dat de vrouwen zich behoorlijk opdringen aan toeristen. Ze lopen kilometers met je mee zonder in eerste instantie iets te verkopen. Ze kletsen met je, tonen zich geinteresseerd en maken mooie figuren voor je van bamboe, gras en bloemen. Aan het eind van de dag slaan ze toe. "You are in my country, you must buy something from me!" "I walked the whole day with you, why don't you buy!". Zodra de kleine kinderen erbij komen en zich aan je vastgrijpen wordt het al helemaal hartverscheurend. Toch is het niet altijd slim om iets te kopen. Een stel uit onze groep deed dit wel en dit hebben ze gemerkt! Iedereen cirkelde om ze heen en speelde in op schuldgevoelens "You buy with them but not with me? Why?". Als je van een bepaalde stam koopt, wordt je bijna verplicht ook van de ander te kopen!
De omgeving van Sapa was overigens prachtig! De eerste dag wandelde we met onze groep (2 Amerikanen, 2 Japanners, 2 Canadezen en een Vietnamees) zo'n 8 kilometer door het berglandschap. Na een flinke afdaling kwamen we bij een waterval uit waar we een voorstelling bijwoonde van traditionele dans en muziek. Na een korte pauze was het tijd om de afdaling goed te maken met een flinke klim. Steile bergpaden brachten ons uiteindelijk bij onze lunch. Precies op tijd aangezien het begon te regenen. Na een heerlijke lunch bracht een busje ons naar het hotel. Een lekkere douche genomen en nog even het stadje in gelopen. Er was verder niet veel te doen, maar na zo'n wandeling vonden we het niet erg om een terrasje te pakken en de avond door te brengen met een biertje en een potje poolen.
Ook de volgende dag stond trekking op de agenda. De gids pikte ons wederom om 9.30 uur op. De groep bestond deze keer uit dezelfde 2 Amerikanen en Canadezen, de rest was 'ingewisseld' voor een Italiaan, een Nederlander en nog een Amerikaan. Vandaag stond ons 12 kilometer door de bergen te wachten. Ook nu begon de dag met een afdaling, een behoorlijk flinke wandeling langs de meest prachtige rijstvelden en uitzichten op de bergdalen. Deze dag was nog mooier dan de dag daarvoor!
Eenmaal terug in het hotel mochten we ons weer opfrissen en hebben we nog heerlijk gegeten voordat we om 6uur werden opgehaald. Later die avond vertrok namelijk onze trein weer terug naar Hanoi. Ditmaal deelde we een kamer met een gemixt stel uit Polen en Engeland, die hiervoor twee jaar in Saigon hadden gewoond. Wederom een avond van interessante verhalen, een Hanoi biertje en slapen in ons stapelbed.
Vandaag om 5uur in de ochtend kwamen we in Hanoi aan, waar we al snel een taxi vonden naar het hotel. Gelukkig had het hotel een kamer voor ons vrij waar we nog eventjes wat slaap konden inhalen. Vandaag regent het, het regenseizoen is begonnen. Hierbij moet je niet denken aan een miezerbuitje, maar aan knallend onweer en regen die met bakken uit de hemel komt! Dit betekent dat we weer tijd hebben voor een blogbericht en voor het uploaden van de foto's!
Morgen eind van de middag vertrekken we naar het midden van Vietnam, naar Hue. Hue ligt vlakbij de scheidslijn die destijds noord en zuid van elkaar scheidde. Hier zullen we dus gegarandeerd veel historie vinden.
Bedankt voor het lezen van onze blog en uiteraard weer voor alle leuke en lieve reacties!
Veel liefs uit het geweldige Hanoi,
Nick en Anouk!
07 Mei 2012 - 09:05
Rien En Anja:
Hoi Nick en Anouk, prachtige verhalen en foto's, het is toch wel pure toeval dat je daar je broer tegen komt,de wereld is toch klein. haha. Wederom een mooie trip. De romantiek straalt van jullie af en volop genieten van de ontmoetingen en prachtige uitzichten en belevingen.Iets waar wij alleen maar van dromen.In een woord GEWELDIG. Veel plezier op jullie verdere reis, we blijven jullie met enig jaloezie volgen. Groetjes Rien Anja en Kris (hij is weer thuis) haha Dikke kus -
07 Mei 2012 - 09:24
Hilda En Gijs:
Lieve avonturiers.
Zo, we zijn er echt even voor gaan zitten. Wat een verhaal! Dank je wel voor het uitgebreide verslag. Op deze manier reis je toch een beetje mee. Jullie beleven echt schitterende avonturen. Je ziet zoveel indrukwekkends maar ook al die ontmoetingen met andere reizigers en lokale mensen zijn verrijkend. Fijn dat de meerdaagse excursie geslaagd was. Zo te lezen hebben ze daar alles goed georganiseerd met transport e.d. Een sterk volk, de Vietnamezen. Als je nagaat dat hun hele land onder een tapijt van bommen is gelegd, nog niet eens zo lang geleden! Mooi dat jullie iets meepikken van de geschiedenis, dan snap de dingen beter. We wensen jullie een kleurrijke voortzetting van de reis toe. Het lijkt soms wel een honeymoon, als we jullie romantische foto's met watervallen en zonsondergangen bekijken :-)
Liefs van ons -
07 Mei 2012 - 09:49
Hilda En Gijs:
...En wat opvalt is dat jullie niet klagen terwijl de omstandigheden niet altijd makkelijk zullen zijn. Dat tekent de ware reiziger, de onbevreesde avonturier. De beste instelling. Zoals we ook jullie interesse in en de omgang met de lokale bevolking waarderen. Daar krijg je altijd iets extra's voor terug. Een Vietnamees gezegde: een ware vriend is als een schaduw van een grote boom op het heetst van de dag. In de hitte daar kun je de schaduw goed gebruiken :-)
Liefs van ons -
07 Mei 2012 - 19:36
Freek & Laura:
Nikos en Noukie,
Allereerst..Mr Pennings; Hedduh gij un Lil' Wayne shirt?? Da menduh nieuh..
Vervolgens..Mevr Wanders; Gij het un schon hoedjuh!!
Aansluitend..We missen jullie enorm!!
Wij vinden het prachtig om te lezen hoe jullie het maken en hoe jullie je inburgeren in de aziatische culturen.. Go with the asian flow!!
De verhalen over jullie trip klinken relaxed, avontuurlijk en veruit adembenemd.. Jullie hebben in een maand al veel beleeft.. Telkens als we de foto's bekijken, krijgen wij steeds meer de neiging om zelf ook stappen te zetten voor een mooie reis!!
We moeten snel is een datum prikken om te skypen, dan kunnen we onze friends weer even live zien!!
o, ja, trouwens, nick: AJAX KAMPIOENUUHHHH, maat zwaar verdiend!! Had het graag samen met je gevierd broeder.. Evenals koninginnedag, wij hebben jullie gezelschap gemist.. we zijn dit jaar naar eindhoven gegaan, was leuk, maar volgend jaar gaan we samen met jullie gewoon weer naar A'dam, place to be!!
We hebben net een bezichtiging gehad, midden in de stad, woonkamer/slaapkamer en een bijkamertje zagen er prima uit.. Helaas was de keuken aardig vertyft, de douche veruit ranzig en de wc een grafhol!! Voor en nadelen bij elkaar opgeteld, NO WAY dat we elke ochtend onder een kloote douche moeten staan en elke dag in een lelijke keuken moeten koken.. Jammer van de woonkamer en slaapkamer (en de schuifkasten, die waren perfect) maar helaas 900 eu geven wij hier niet maandelijks aan uit, we zoeken verder!!
Zo, nu zijn jullie ook weer ietwat in enigermate op de hoogte van ons doodnormale leventje in hartje Nijmegen
Luvly friends, One love!! -
07 Mei 2012 - 19:46
Freek & Laura:
o, even aaneengeschakeld.. Wij zien op de foto's betoverende uitzichten op de prachtige rijstvelden, maar rijstbuikjes ho maar!! Nick gij bent vort wel nie zo maguurrr (zie foto: The king of the world)
Hahaha, always joke'n homey's
Count your blessings
One love, Biss & Lau'tje -
11 Mei 2012 - 11:35
Wim & Jeanine Jagers:
Ha Nick Anouk.
Dankzij jullie worden we ook wat wijzer,
Ten eerste met de computer werken ( valt niet mee voor ons)
Schitterend jullie verslagen te lezen T lijkt wel of we ook even op vakantie zijn zo mooi zijn jullie verslagen.We genieten met jullie mee.
Groetjes uit Geffen van de Jagertjes