De twee gezichten van Cambodja
Door: Nick & Anouk
Blijf op de hoogte en volg Nick & Anouk
04 Juni 2012 | Cambodja, Phnom-Penh
Het eerste wat ons opviel was dat de mensen hier de hele dag een glimlach van oor tot oor lopen! En om verschillende redenen is dat erg bijzonder!
Van 1975 tot 1979 leed de Cambodjaanse bevolking onder het regime van de dictator Pol Pot. In 4 jaar tijd zijn 3 miljoen Cambodjanen op brute wijze vermoord! Als je vanuit dit perspectief naar Cambodja kijkt is de toekomst optimistisch. De bevolking heeft het land weer opgebouwd! Kijk je naar de buurlanden dan is de toekomst pessimistischer, daar waar Cambodja behoord tot het armste land in deze regio en tot één van de armste landen ter wereld behoord!
Donderdag hebben we 's avonds voor de eerste keer mogen genieten van de Khmer keuken. Cambodjaans eten is het beste eten tot nu! Dat belooft wat!
De volgende dag was een erg zware dag! We hebben die dag eerst één van de ruim 300 killing fields die het land onder de gruwelen van Pol Pot kende bezocht. Choeung Ek is het killing field wat we bezocht hebben, het ligt 15 kilometer buiten Phnom Penh en naar schatting ruim 20 duizend mensen zijn hier vermoord!
Alle mensen die enige vorm van intelligentie hadden (dokteren, advocaten, stadsmensen en zelfs mensen die een bril droegen) waren een gevaar voor het plan van Pol Pot om een supercommunistische staat op te richten, en moesten worden gedood! Hele gezinnen werden vermoord zodat de vrouwen en kinderen later geen wraak konden nemen!
We hebben ruim 3 uur doorgebracht op het killing field om de beelden, geluiden en uitstekende botten en kleding op ons in te laten werken. De mensen werden met landbouwwerktuigen op het hoofd geslagen en in massagraven gedumpt, dit omdat kogels te duur waren. Kinderen en baby's werden bij de beentjes vastgepakt en doodgeslagen tegen een boom. Op het einde hebben we een bloemetje en wierookstokjes bij het monument neergelegd om de mensen die hier zijn omgekomen te herdenken!
In de middag hebben we de gevangenis bezocht waar de mensen in gemarteld zijn voordat ze naar het killing field werden gebracht! Deze gevangenis droeg vroeger de naam: Security Prison 21. Zoals verwacht was ook dit vrij heftig. Weliswaar geen botten en kledingsresten, maar wel foto's van hoe de laatste 14 gevangenen werden aangetroffen, nadat de rode Khmer (Pol Pot) was weggejaagd. De rillingen lopen over je rug als je in een cel staat met alleen een bed, vage vlekken op de grond en een martelwerktuig. Kijkend naar een foto van diezelfde cel, met op datzelfde bed een lichaam verschrikkelijk toegetakeld.
Eigenlijk zijn er geen woorden om te beschrijven welk onrecht de Cambodjanen is aangedaan door hun landgenoten. Dit blijft ons altijd bij, onbegrip, boosheid, maar vooral geeft het ons een gigantisch gevoel van respect en waardering voor dit volk. Ze genieten zichtbaar vol dankbaarheid van elke dag dat ze in vrijheid leven. Iedere Cambodjaan heeft direct of indirect geleden onder dat verschrikkelijke regime. Maar Cambodjanen zijn de vriendelijkste mensen die we ooit hebben ontmoet. Ze lachen altijd, hebben humor en zijn enorm behulpzaam!
De volgende dag kozen we voor een wat luchtiger dagprogramma: de Wat Phnom, het paleis van de koning (Royal Palace) en de Silver Pagoda. Wederom mooie gebouwen, maar voornamelijk de grootte van het Royal Palace is ons bijgebleven. De koning heeft het niet slecht hier met al z'n royale gebouwen en gigantische tuin.
'S avonds weer genoten van de Khmer keuken en interessante gesprekken gehad met een serveerster. Met locals praten is de beste manier om de cultuur en de mensen te kunnen begrijpen.
Zondagochtend was het tijd om op de bus te stappen, tijd voor de volgende bestemming: Siem Reap!
06 Juni 2012 - 10:02
Hilda En Gijs:
Lieve Anouk en Nick, dit is een aangrijpende ervaring geweest. Jullie beschrijven de indrukken op een meeslepende manier. Het is inderdaad ongelooflijk wat daar is gebeurd, dat niet een buitenlandse vijand maar landgenoten dit op hun geweten hebben, een slachting die de verbeelding overtreft. Even onvoorstelbaar is het dat mensen die dit hebben meegemaakt het leven weer oppakken, zelfs met een glimlach. Wat een moed, wat een kracht! Terecht is jullie waardering voor hen groot. We zijn onder de indruk van de gastvrijheid die jullie daar in Cambodja hebben aangetroffen. Jullie reis is met deze ervaring enorm verrijkt. Het zijn indrukken die je nooit meer vergeet. We wensen jullie een voorspoedige reis verder met veel mooie ontmoetingen en onvergetelijke indrukken. Liefs van ons. -
06 Juni 2012 - 11:40
Rien En Anja:
Hoi Nick en Anouk, een zeer aangrijpend verhaal, het is heel begrijpelijk dat het bij jullie veel emoties heeft los gemaakt,ook al kennen we deze verhalen, blijft het onvoorstelbaar hoe wreed een mens kan zijn. Gelukkig hebben de mensen daar toch weer een positieve kijk op het leven. Ook jullie moeten weer verder en genieten van het mooie Cambodja. Veel reis plezier op naar het volgende verhaal. groetjes xxx Rien Anja en Kris -
10 Juni 2012 - 21:13
Marielle:
Woww... Jeetje wat heftig en het lijkt net alsof het niet echt kan zijn. Niet voor te stellen dat er mensen zijn die zulke gruwelijke dingen kunnen doen. Verder wel heel bijzonder om die vrolijke behulpzame mensen te zien en ook leuk dat jullie echt zo geinteresseerd zijn naar de cultuur en ook de kans krijgt om zoveel locals te spreken! Liefs, Mar -
14 Juli 2012 - 12:45
Patrick:
Vul hier je reactie in...